Belofte aan jezelf

Wij hopen dat jullie spetterend en liefdevol het nieuwe jaar in zijn gegaan.

Zijn jullie al begonnen met het trotseren van de goede voornemens voor 2022? Wij noemen het trotseren, omdat mensen de neiging hebben zich te overladen met een berg aan goede voornemens. Hierdoor wordt het een strijd, terwijl goede voornemens juist een kans zijn om te groeien naar de meest passende versie van jezelf. Maak er een feestje van!

In de maand december hebben wij al eens gesproken over goede voornemens. Wij willen hier dieper op ingaan om ervoor te zorgen dat je de belofte aan jezelf kan behouden:
1. Maak je doelen meetbaar, realistisch en behapbaar ‘Vanaf 2022 twee keer per week 30 minuten wandelen’ voldoet bijvoorbeeld aan al deze voorwaarden, terwijl ‘meer bewegen’ te vaag is.
2. Focus op het maken van gewoontes. Om er een gewoonte van te maken is het belangrijk dat je het altijd op dezelfde dag en/of tijd doet. Vervang dat uurtje voor de televisie bijvoorbeeld door een halfuurtje wandelen. Bijvoorbeeld elke maandagavond een podcast luisteren of elke avond lezen voor het slapengaan.
3. Leg de focus op één gewoonte per keer. Pas wanneer iets een gewoonte is geworden – gemiddeld na 66 dagen – kan je met een nieuwe goede gewoonte beginnen.


Chantal Knoester

Door: Chantal Knoester