Goed voor jezelf zorgen

E
Het klinkt soms makkelijker dan het is. Afgelopen week werd me een prachtige brief voorgelezen.
Het was een brief die een dame heeft geschreven aan haar eigen lichaam.
“Ik ben het niet altijd eens met wat je me voorlegt. Je attendeert me erop wanneer ik niet goed voor mijzelf zorg. Je waarschuwt me als er niet voldoende van me gehouden wordt, je verwarmt me als ik het koud heb, je tilt mijn kind, en je draagt mijn ziel. Ik heb haar beschadigt doordat ik soms oneerbiedig met haar om ging. Ik stop er bijvoorbeeld ongezonde voeding in, ik werk te veel of te hard. Ik vergeet voldoende te rusten. Toch heb je me er nog niet uitgegooid.”
Het maakte veel indruk op me. Ik ben er ook nog niet uitgegooid. Gelukkig niet. Fenomenaal hoe een mensenlichaam zichzelf kan herstellen.
Mijn zere knie is natuurlijk niets vergeleken bij andere aandoeningen. Toch heb ik tijdens de Corona tijd ervaren dat mijn lichaam me iets wilde vertellen. Ze praat en vertaalt boodschappen die ik nog niet kon horen. Mijn lichaam is wijs. Haar wijsheden als (lit)tekenen van gebeurtenissen opgeslagen. Ieder teken met z’n eigen verhaal.
Die brief daagde me uit, om tevreden te zijn met wat er al is.
Het raakt me – ook hierin – hoe verschillend we van buiten ook zijn, van binnen lijken mensen verrassend veel op elkaar. Waar ik vooral oog heb voor de extra kilo’s is het bij de ander de stand van haar ogen of de kleur van z’n haar. Wat de aanleiding aan de buitenkant ook is, we willen hetzelfde. We willen gezien worden voor wie we werkelijk zijn. Geluk en liefde en we willen graag ergens bij horen.
En dit hele pakketje, nemen we ook mee naar de werkvloer. Online of offline. Met alles wat we van onszelf vinden communiceren we over het werk, over taak verdeling en over carrière opties.
De brief die aan mij werd voorgelezen maakte me duidelijk dat er een ding essentieel is voor het vinden van, namelijk: jezelf. Daarvoor dien je jezelf aan te kijken en met jezelf te zijn. Alle andere dingen die je vindt, zijn dan in eens een stuk minder belangrijk. De discussie in een vergadering of de ruzie met een collega heeft dan een totaal andere impact.

Daarom vandaag deze spreuk. Niet altijd even makkelijk, met vallen en opstaan. Heb je meteen een paar mooie littekens om je de weg te wijzen.

Petra Van Leeuwen

Door: Petra Van Leeuwen

”Betrokken mensen voelen zich gewaardeerd, gewaardeerde mensen vergroten de waarde van de organisatie”. We houden het graag simpel en scherp.

Wanneer maken we een afspraak?