Nieuwe agenda?

Herinner jij het je nog? Na de vakantie, nog een paar dagen niks? Die week waarin je een nieuwe schoolagenda ging uitzoeken, kaftpapier en als het even lukte bijpassende schriften.

Soms moesten er ook geodriehoeken, passers en rekenmachines worden opgenomen in het assortiment. Het voelde als een nieuw begin.

Waar mijn generatie nog ettelijke uren druk doende was met kaftpapier en plakband, is de nieuwe generatie in een vloek en een zucht klaar. Boeken kaft je tegenwoordig met een simpel kunststof hoesje, of helemaal niet, of je hebt geen boeken meer nodig op school.

Toch bracht dit voorbereiden, het inrichten voor het nieuwe jaar ook een mooi soort “symboliek” met zich mee. Alsof je nieuwe kansen creëert met een wit vel, als of met iets nieuws beginnen een nieuw soort energie geeft.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Deze dagen – tussen vakantie en starten in – brengen een soort magie met zich mee. Nu we de laatste weken van augustus inluiden, lijkt dit ook weer voelbaar. Volgende maand is iedereen terug. Dan duiken we met z’n allen in de “opstart” modus. De scholen beginnen weer, de competities gaan van start en de nodige kick-off bijeenkomsten staan al gepland. Aanbiedingen voor opfriscursussen, nascholingen en nieuwe trainingen vliegen over je scherm. Misschien ben jij zo iemand die z’n hele mailbox opschoont na de vakantie. Geen oude mails meer in je inbox. Die ook weer leeg. Schoon opnieuw beginnen.

Juist wanneer je na de vakantie snel weer opgeslokt wordt door het werk – dat je na een week denkt: “ik moet weer op vakantie” – juist dan, gebruik dat stukje extra nieuwe start energie. Zoom dan even in op dat magische moment. Denk terug aan je doelstellingen, leun op je drijfveren. Laat je niet uit het veld slaan door je eigen nuchtere realisme waarmee je alles weer plat kunt slaan. Pak dat nieuwe notitieblok, gebruik die nieuwe agenda.

Herpak, sta op, maak leeg…en gebruik de ideeën die in je opkomen die je nieuwe energie geven. Geniet even van het uitzicht op jouw weg richting je doel.

Volgende maand kijken we naar de begroting 2020, volgend kwartaal kijken we terug naar 2019. Nu nog heel even…


Petra Van Leeuwen

Door: Petra Van Leeuwen

”Betrokken mensen voelen zich gewaardeerd, gewaardeerde mensen vergroten de waarde van de organisatie”. We houden het graag simpel en scherp.

Wanneer maken we een afspraak?